Zníženie potenciálu tvorby akrylamidu v potravinách
Tepelné spracovanie surovín rastlinného pôvodu s vysokým obsahom zemiakov a múky môže mať za následok zvýšený obsah akrylamidu v potravinách. Nachádzať sa však môže aj v niektorých druhoch ovocia a zeleniny, ktoré sa používa na obohatenie zdravých trvanlivých pekárskych výrobkov a pochutín.
Vedci z Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (NPPC) sa preto zamerali na spôsob výroby ovocných alebo zeleninových preparátov so zníženým potenciálom tvorby akrylamidu. Vo svojom výskume boli úspešní a tak nás NPPC, ako majiteľ vynálezu, požiadal o posúdenie predloženého technického riešenia na priemyselnoprávnu ochranu a následnú komercializáciu.
Vzhľadom na to, že počas rešerše sme neidentifikovali dokumenty vykazujúce značnú podobnosť s predkladaným technickým riešením odporučili sme NPPC podať patentovú alebo inú prihlášku a následne sa pokúsiť vynález komercializovať.
Patentový zástupca NPPC si naše odporúčanie osvojil, požiadal o zápis do registra úžitkových vzorov ÚPV SR. V súčasnosti je úžitkový vzor zapísaný a platný do roku 2031.