Veselé Vianoce a PF 2018!
Ide do vianočnej kapustnice paprika?!
Opäť je tu TEN čas v roku, kedy sa v mnohých domácnostiach vyskytuje kyslá kapusta, ktorá čaká na svoje „povýšenie“ – kulinársky proces transformácie na vianočnú kapustnicu...
Keď sa povie vianočná kapustnica, každý Slovák si dokáže živo vybaviť túto hlavnú zložkou štedrovečernej večere podávanú (takmer) po celej našej krajine a tiež mimo našej krajiny v slovenských domácnostiach. Každý si predstaví tú jedinú pravú nefalšovanú vianočnú kapustnicu. Super! Aký je recept? Sem s ním! Hm... Áno, každý si predstaví tú jedinú pravú nefalšovanú vianočnú kapustnicu – tú SVOJU!
Receptov je veľmi veľa, niekedy sa až zdá, že čo kuchár – to recept. Kyslá kapusta (alebo v niektorých prípadoch len šťava z nej) je základnou ingredienciou na prípravu vianočnej kapustnice. V obchodoch vraj kvalitnú a zdravú kyslú kapustu budeme hľadať márne, treba si ju buď vyrobiť, alebo kúpiť od overeného výrobcu...
Stupavské zelé – výnimočná kyslá kapusta! V roku 2017 získal tento unikátny produkt „Chránené označenie pôvodu“ na úrovni Európskej únie. Toto označenie hovorí o tom, že jeho kvalita a vlastnosti sú výlučne zviazané s určitým zemepisným regiónom a všetky etapy výroby sa realizovali vo vymedzenej zemepisnej oblasti. Ak kupujete Stupavské zelé máte garanciu, že bolo vyrobené zo špeciálnej odrody bielej hlávkovej kapusty, ktorá bola spracovaná tradičným postupom bez použitia akýchkoľvek prísad, okrem soli, a to všetko v Stupave. V špecifikácii uvedenej v registri chránených označení pôvodu sa dočítate o celej histórii Stupavského zelé a o spôsobe výroby tohto neobyčajne obyčajného pokrmu. Napríklad aj to, že za typickým spôsobom spracovania Stupavského zelé sa skrýva nakladanie kapusty do drevených sudov vždy po 10 až 15 centimetrových vrstvách, ktoré sú nasolené a poriadne ušliapané, alebo že tým, čo dáva miestnej kapuste špeciálnu jemnú chrenovú štipľavosť je najmä pôda, a mnohé iné zaujímavosti.
V zozname ingrediencií na vianočnú kapustnicu sa vo väčšine receptov paprika nachádza. V niektorých i štipľavá, ale najmä tá sladká. Kde ale získať dobrú papriku? Vraj je dôležité pozerať okrem pôvodu balenia papriky aj na pôvod jej dopestovania a spracovania...
Paprika Žitava, známa aj ako Žitavská paprika. Taktiež hrdá nositeľka Chráneného označenia pôvodu. Ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, nejedná sa o odrodu papriky, ale o produkt, ktorý sa získava z rôznych odrôd, napríklad: Považská hrubostenná sladká, Nitrianska tenkostenná sladká, Dunajská hrubostenná sladká, Žitavská hrubostenná sladká, Hodonínska sladká. Výnimočnosť im dodáva územie na ktorom sú koreninové papriky pestované – územie s priepustnými pôdami, dostatkom vody a leto s pomerne nízkym počtom slnečných dní. Tým územím je priestor Podunajskej nížiny a tiež územia pri ústí troch veľkých slovenských riek – Váh, Hron, Nitra, ale rovnako sa pestuje aj v povodí Malého Dunaja a Žitavy. Z tamojšej papriky s vysokým obsahom cukrov, ktoré sa nepremieňajú na farbivo v takom množstve ako v južnejších pestovateľských oblastiach, ale prejavujú sa ako jej lahodná chuť, sa po usušení melie nenapodobiteľná výrazne sladká koreninová paprika pripomínajúca čerstvú kapiu, sýtej oranžovočervenej farby. Viac sa o tomto koreninovom skvoste dozviete z jeho špecifikácie dostupnej v registri chránených označení pôvodu pod názvom „Paprika Žitava“/“Žitavská paprika“.
Európska únia akceptuje, chráni, podporuje, registruje a kontroluje výrobky rozdelené do troch kategórií – Chránené zemepisné označenie, Chránené označenie pôvodu a Zaručená tradičná špecialita. Okrem Stupavského zelé a Žitavskej papriky má Slovensko v spomenutých troch kategóriách (oblasť: Poľnohospodárske výrobky a potraviny) spolu 19 výrobkov, ako napríklad Skalický trdelník, Slovenská bryndza, Zázrivský korbáčik či Bratislavský rožok, a.i. Možno sa počas nadchádzajúcich sviatočných dní s mnohými z týchto špeciálnych výrobkov i stretnete a uvidíte ich v novom svetle...
Prajeme Vám vydarenú vianočnú kapustnicu, príjemné prežitie sviatočných dní a do nového roka 2018 veľa pracovných i osobných úspechov! :)
Kolektív CTT CVTI SR