Po piaty krát CVTI SR ocenilo víťazov súťaže Cena za transfer technológií na Slovensku
Slávnostné vyhlásenie víťazov súťaže Cena za transfer technológií na Slovensku 2017 sa konalo 11. októbra 2017 v priestoroch Centra vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) pri príležitosti konania konferencie s medzinárodnou účasťou Transfer technológií na Slovensku a v zahraničí 2017.
„Aj v tomto roku sme zaznamenali nonimácie zo strany širokého spektra vedecko-výskumných inštitúcií. Zapojilo sa viacero univerzít, Slovenská akadémia vied, a tiež niektoré výskumné ústavy. Na druhej strane môžeme konštatovať, že v tomto ročníku viedli nominácie z oblasti potravinárstva a medicíny. Zastúpenie už tradične malo aj strojárstvo či materiálové technológie,“ hovorí Miroslav Kubiš, vedúci odboru transferu technológií CVTI SR.
Cena sa už tradične odovzdávala v troch kategóriách: "INOVÁCIA", "INOVÁTOR/INOVÁTORKA" a "PRACOVISKO TRANSFERU TECHNOLÓGIÍ".
Prvá kategória „INOVÁCIA“ oceňuje najlepšie využiteľný výsledok vedeckovýskumnej práce, ktorý aktuálne prechádza procesom ochrany a komercializácie. Ocenenie preberá pôvodca technológie alebo kolektív pôvodcov. V tomto ročníku sa stala víťazom technológia Kontrastovacia zmes a jej použitie z Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach, ktorej pôvodcami sú Patrik Jakabčin, Jozef Uličný a kolektív. Inovácia je určená na lepšiu diagnostiku a samotnú liečbu v oblasti gastroenterológie.
„Výsledkom nášho riešenia je nová kontrastovacia látka, ktorá umožňuje ľahšie, bezpečnejšie a rýchlejšie odstraňovanie polypov tráviaceho traktu, z ktorých sa pri neliečení môžu vyvinúť karcinómy. Po štyroch rokoch od prvotného nápadu sme dospeli konečne do štádia, keď je možné s riešením ísť na verejnosť a hľadať najlepšiu cestu uplatnenia a rozšírenia tak, aby čo najskôr prinášal úžitok pacientom,“ hovorí na margo inovácie Jakabčin.
Ocenenie v druhej kategórii „INOVÁTOR/INOVÁTORKA“ získala Tatiana Bojňanská z Výskumného centra AgroBioTech Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Pozitívne bol hodnotený jej príkladný prístup ku komercializácii prípadov Trvanlivého pečivo pre špeciálne výživové účely a Pekárenský výrobok so špecifickým zložením a dizajnom. Aktuálne prebiehajú rokovania s partnerom zo súkromnej sféry o zavedení týchto produktov do výroby.
„Naše vedecké činnosti sú významnou mierou orientované na aplikovaný výskum, a preto je pre nás výrazným povzbudením každá spätná väzba na našu prácu,“ hovorí docentka Bojňanská a zároveň dodáva, že spotrebitelia sú dnes vo všeobecnosti dosť dobre vzdelaní v oblasti informácií o výživových hodnotách potravín a ich kvalite. Podľa jej slov si preto sám trh bude žiadať inovácie.
Cenu v poslednej kategórii „PRACOVISKO TRANSFERU TECHNOLÓGIÍ“ si prevzala Anna Árvaiová z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Hoci univerzita nemá zriadené špecializované pracovisko transferu technológií, ocenená svojím aktívnym prístupom a spoluprácou s CVTI SR vytvorila funkčný systém podpory v oblasti transferu technológií na univerzite.
Záznam zo slávnostného vyhlásenia výsledkov a odovzdávania cien súťaže Cena za transfer technológií na Slovensku 2017 si môžete pozrieť TU.
Víťazom súťaže Cena za transfer technológií na Slovensku 2017 srdečne blahoželáme a tešíme sa na nominácie v budúcom roku.