Identifikácia rybieho mäsa vo výrobkoch
Nahradzovanie mäsa v mäsových výrobkoch je závažným problémom z ekonomického i zdravotného hľadiska. Preto je dôležitá jednoznačná verifikácia deklarovaného pôvodu jednotlivých druhov mäsa vo výrobkoch.
Tejto otázke sa venovala aj skupina pôvodcov z Katedry hygieny a bezpečnosti potravín na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre a z Výskumného centra AgroBioTech SPU v Nitre. Vďaka výskumu vytvorili metodický postup analýzy pre identifikáciu jednodruhového a zmiešaného surového a tepelne spracovaného rybieho mäsa.
Technológiu predložili pôvodcovia svojmu zamestnávateľovi a SPU v Nitre následne požiadala Centrum transferu technológií pri CVTI SR o vypracovanie evaluačnej správy za účelom zhodnotenia vhodnosti vynálezu na priemyselnoprávnu ochranu a následnú komercializáciu.
Vzhľadom k tomu, že boli dodržané všetky náležitosti postupu a dokumenty, ktoré sme identifikovali nekolidujú s predkladaným technickým riešením, odporučili sme požiadať o priemyselnoprávnu ochranu na predkladané riešenie.
Patentový zástupca univerzity medzičasom podal prihlášku úžitkového vzoru, ktorá je momentálne v konaní.
V súčasnosti má SPU podpísané dohody o budúcich zmluvách so štyrmi záujemcami o riešenia. Vzhľadom na skutočnosť, že z týchto dohôd môžu vyplývať určité povinnosti pre majiteľa vynálezu, je potrebné dohody analyzovať a dohodnúť ďalší postup v súvislosti s dodržiavaním povinností z nich vyplývajúcich.