PODPORA INOVÁCIÍ NA SPU V NITRE
Vďaka EIT Food Hub-u na SPU v Nitre sa na slovenský trh dostalo prvé funkčné jedlo určené pre seniorov ako inovatívny potravinársky produkt, ktorý vyvinula potravinárska spoločnosť Maxim Pharm v spolupráci so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre, Fakultou biotechnológie a potravinárstva a univerzitným Výskumným centrom AgroBioTech.
Slovenská Poľnohospodárska univerzita v Nitre tvorí jediný EIT Food Hub na Slovensku už od roku 2019 a je uznávaným dôležitým hráčom v miestnych inovačných ekosystémoch.
EIT Food ako jeden z inovatívnych spoločenstiev Európskeho inovačného a technologického inštitútu (EIT) prináša riešenie globálnych výziev v agropotravinárskom sektore. Aktivity, ktoré realizuje EIT Food Hub na SPU v Nitre, sú smerované na prilákanie a rozvoj talentov z radu študentov a mladých vedeckých pracovníkov v tvorbe inovácií, podporu spolupráce v agropotravinárstve – tzv. sieťovanie, ale aj na zapájanie širokej verejnosti pri vytváraní zmien v potravinovom systéme.
Od nápadu k spotrebiteľovi
Od roku 2021 EIT Food Hub na SPU v Nitre spolupracuje s agentúrou Slovak Business Agency, ktorej poslaním je poskytovať komplexnú podporu podnikania na národnej, regionálnej a miestnej úrovni v oblasti startupov v agropotravinárskom sektore. Jednou z úspešných aktivít EIT Food Hub-u na SPU v Nitre bol interaktívny workshop s názvom „From idea to consumer“, organizovaný odborníkmi z Fakulty biotechnológie a potravinárstva a Výskumného centra AgroBioTech, súčasťou ktorého boli odborné prednášky a viackrokové interaktívne úlohy spojené s vytváraním návrhu inovatívneho potravinárskeho produktu. Workshop priblížil celý proces dizajnovania produktu – od myšlienky a vybudovania profilu konzumenta, cez výber zložiek nového produktu a špecifikácie výživových tvrdení až po marketingové stratégie uvedenia produktu na trh.
Odborný workshop GROW s cieľom revitalizácie agropotravinárskych reťazcov prostredníctvom udržateľných inovácií, nastolil témy obnovy tradičných plodín a liečivých rastlín ako základ pre nové alebo obnovené potravinárske výrobky a podnietil diskusie o ochrane biodiverzity, inovatívnych prístupoch ku klimatickej zmene, trvalo udržateľnom a ekologickom poľnohospodárstve.
EIT Food Hub každý rok organizuje aj Awareness day na šírenie povedomia o inováciách a nových trendoch v agropotravinárstve. Na nedávnom podujatí bol priblížený vývoj a hodnotenie pekárenských výrobkov s pridanou hodnotou a optimalizácia výroby biobiltongu, bol diskutovaný neuromarketing v praxi na Slovensku a perspektívy a ohrozenia európskeho včelárstva. Odborníci z Fakulty biotechnológie a potravinárstva predstavili jedlé kvety a jedlý hmyz, ako menej známe a netradičné zdroje potravín, alternatívne prístupy k vyhodnoteniu senzorických dát, ale aj inovácie v zabezpečení pohotovostných dávok potravín (PODAP) pre vojakov v poli.
Prvé funkčné jedlo pre seniorov
Aj vďaka EIT Food Hub-u na SPU v Nitre sa na slovenský trh dostalo prvé funkčné jedlo určené pre seniorov ako inovatívny potravinársky produkt, ktorý vyvinula potravinárska spoločnosť Maxim Pharm v spolupráci so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre, Fakultou biotechnológie a potravinárstva a univerzitným Výskumným centrom AgroBioTech. Finálny výrobok – bielkovinová raňajková kaša s novou unikátnou receptúrou – je výživovo presne modifikovaný pre skupinu ľudí nad 65 rokov s kľúčovými atribútmi ako efektivita, priaznivý vplyv na zdravie, jednoduchá príprava či nezameniteľná chuť a spĺňa chuťové a výživové preferencie starších spotrebiteľov. A ako úspešné projekty v rámci programov EIT Innovation Prizes a EIT Jumpstarter – vyvinuté odborníkmi z Fakulty biotechnológie a potravinárstva – boli uvedené inovatívne startupy EcoDish a BioConvert, ktoré sú dôležitým krokom k obehovému hospodárstvu, ktoré je zásadné pre smerovanie agropotravinárskeho odvetvia k dlhodobo udržateľnému rozvoju.
Titulná foto: archív SPU v Nitre
12.11.2021, prof. Ing. Adriana Kolesárová, PhD.
Naspäť